Miljö och hållbarhet

Vi får då och då frågan ”vad är det som gör bambustrumpor miljövänliga?”Er bambus strømper og bambus undertøj bæredygtigt?

 

Det är en riktigt bra fråga, men också en fråga som kräver ett ”brett” svar. 

 

Det är därför vi har skapat en miljöprofil av våra produkter med fokus på olika ”grenar” av hållbarhet.

 

I samband med denna profil har vi allierat oss med den danska textilbiologen Birgit Boneflet. Hon är expert på textilier och har hjälpt oss att etablera vår miljöprofil utifrån de material och produktionsanläggningar som vi använder.

 

I förhållande till de produkter vi producerar och de produkter vi säljer, försöker vi vara så miljömedvetna som möjligt. Det gäller både hållbarhet i odling, produktion, transport och användning. Under en livscykel av en textilprodukt står odling och bearbetning för 50% när man definierar produktens övergripande miljöpåverkan. Transporter utgör 5% och konsumentens hantering och användning av produkten står för hela 45% av den totala miljöpåverkan.

 

Vi kan som butik då inflytande på samtliga 100% i förhållande till materialval, producenter och logistik men även med hänsyn till att vägleda dig som konsument om hantering av den produkt du köper.

 

De olika tygerna har egna miljöprofiler och hållbarheter. Här kommer vi med en genomgång av fördelar och nackdelar med avseende på funktion, komfort och hållbarhet i produktion-, och användningsfasen. Det finns nämligen många faktorer som påverkar.

Bambu:

Odlingsfasen:

Bambu är ett klimatsmart material eftersom man inte använder konstgödsel eller bekämpningsmedel under odlingen, som gör vid t.ex. odling av bomull. Bambu växer snabbt och breder ut sig naturligt genom att så sina egna frön.

 

Produktion:

Tillverkning av Bambugarn kan se olika ut. På många ställen lämnar man restavfallet i naturen efter tillverkningen av garnet - vilket har en mindre bra påverkan på miljön.  Därför är det viktigt att ens leverantörer är ISO14001-certifierade eftersom de inte släpper ut orenat överskottsvatten utan återvinner och renar det. Vår erfarenhet är att det är främst europeiska producenter av garn som har certifieringen, och i själva verket är det endast mycket få. Certifiering gör också att garnet blir något dyrare.

 

Användningsfasen:

Bambumaterialet ger konsumenten goda möjligheter för att agera hållbart under användarfasen. Eftersom våra bambuunderkläder och bambustrumpor är svettabsorberande och antibakteriella, kommer de inte lukta eller verka använda efter en enkel dag. Det innebär att man kan använda underkläder och strumpor en längre tid innan det finns ett egentligt behov för att tvätta dem. Så var inte rädd för att använda strumporna, undertröjan osv. upp till en hel vecka innan de ska tvättas - det kan de nämligen klara av utan problem.

 

Funktion:

Svettabsorberande, antibakteriellt

 

Komfort:

Mjukt och härligt material

Bomull:

Odlingsfasen: 

Bomull är en riktigt miljöbov då det vattnas och besprutas riktigt mycket. Bl.a. är Aralsjön i Uzbekistan ett skrämmande resultat av vattningen då den nästan har blivit tömd på vatten, på grund av den kraftiga bevattningen av bomull och ris.

 

Sidobservation:  

Vi har valt bort ekologisk bomull eftersom det faktiskt har en större påverkan på miljön under tillverkningsskedet. Fälten ger inte samma avkastning – ogräs tas bort mekaniskt. Hela odlingsfasen av ekologisk bomull kräver flera resurser. Från en miljö- och hälsosynpunkt är det bättre att välja OEKO-TEX-certifierad bomull som är odlat på konventionellt vis. 

 

Produktion: 

Vid tillverkning av bomull finns det någorlunda bra koll på processerna och det är därför inte något som sätter en påfrestning på miljön i sådan grad att det är något du bör ägna särskild uppmärksamhet. Vårt bästa tips är att gå efter OEKO-TEX-certifierade kläder, eller GOTS-certifierade kläder.

 

Användningsfasen: 

Bomull används både som underkläder, blusar, jackor, sängkläder m.m. och är den mest använda textiltypen och har använts i tusentals år. Bomull har dålig isoleringsförmåga och en lång torktid men är däremot billigt producera och slitstarkt. I förhållande till hållbarhet under användningsfasen är bomull något efter, eftersom det enkelt börjar lukta och kännas använt bara efter en dag och därför tvättas det mer än exempelvis bambu och ull.

 

Funktion: 

Slitstarkt, billigt och bekvämt.

 

Komfort: 

Mjukt och skönt, så länge det är torrt och rent. 

Ull (merinoull):

Odlingsfasen: 

Hos oss använder vi uteslutande merinoull i våra strumpor. Ullen kommer från merinofår, som är kända för att leverera en av de finaste och mjukaste ulltyperna som finns. Det ställs stora krav på merinoull och därför ser man ofta att fåren får riktigt bra foder och behandlas generellt mycket bra. Om fåret har det bra, så tillverkar det också bra ull. Fåret är också en ”nyttodjur” och används ofta för att hålla vegetationen naturlig genom gå på bete i den gröna naturen.

 

Produktion: 

Det är här den gröna profilen försvinner. Ull är faktiskt inte så miljövänligt som vi tror. Oftast så är ullen som vi köper behandlad med kemikalier, så den kan tvättas i tvättmaskin utan att krympa.  Det kallas ”Supewash” och är en behandling som gör att ullfibrerna täcks av ett tunt lager plast för att göra ullen ännu mjukare, eller iallafall göra så ullen känns mjukare. Det är en process som kostar lite poäng när vi pratar miljö och hållbarhet. Om du vill läsa mer specifikt om vad superwash är, hänvisar vi till textilbiologen Birgit Bonefeldts blogg här.

 

Användningsfasen: 

Merinoull är ett material som kan användas hela året, om ullen är av god kvalitet. Ullen har också en kylande effekt. Faktiskt är det mer korrekt att säga att ullen har en termoeffekt då ullen fungerar som ett slags termolager. Hållbarheten i användningsfasen är förnuftig, om ullen har en hög kvalitet som exempelvis merinoullen. Här kommer man vanligtvis kunna användas strumporna 3-5 dagar innan de behöver tvättas.

 

Funktion: 

Termofunktion, självrengörande. 

 

Komfort:  

Merinoull är bekväm och temperaturreglerande i såväl varmt som kallt väder.