Bra råd mot fotsvett och illaluktande fötter

20% i "stoppa lukten" rabatt på alla varor idag. Använd rabattkoden: 150619

Orsaken till illaluktande fötter

Att ha svettiga fötter är helt normalt så var inte rädd för att det bara är du som det problemet. Vi alla svettas i genomsnitt en snapsglas svett on dygnet.

Därför har vi samlat en massa bra råd om hur du undviker att dina svettiga fötter börjar att lukta illa. Svettningar fötter är inte nödvändigtvis synonymt med illaluktande fötter, eftersom färskt fotsvett inte luktar. Det gör däremot gammal fotsvett. Det är i själva verket inte svetten som luktar för det har omvandlats till smörsyra p.g.a. bakterier. 

Även om du bara har svettiga fötter som inte luktar så kan du med fördel läsa mer här  eftersom du kan  lära dig att hantera utmaningen med svett och därmed också fuktiga och blöta strumpor. Man kan faktiskt undvika det också.
 

Anledningen till varför dina fötter eller din skor börjar lukta illa beror främst på 3 saker:

Mängden fotsvett (från fötterna)

En sluten miljö där bakterier kan frodas (nere i skon)

Tiden där bakterierna kommer att omvandlas till smörsyra (fötter och sko)

Så stoppar du lukten!

Du kan nå riktigt långt genom att följa några enkla råd, men också genom att använda rätt strumpor, en fot/skodeo eller speciella skoinlägg.  Hygiejen är dock lika viktig. Om du inte har den nödvändiga hygienen så spelar det ingen roll vilken strumpa eller sko som du använder. Därför börjar dessa tips med hygienen.
 

Hygien

  1. Börja dagen med en grundlig tvätt av fötterna när du nu förmodligen ändå duschar.
  2. Var noga med att torka noggrant, även mellan tårna! Fötterna måste vara helt torr innan du tar på dig strumpor.
  3. Använd rätt strumpor som är tillverkade av högkvalitativa material.
  4. Använd fotsprayen DO2 FotDeodorant som stoppar utvecklingen av fotsvamp och luktfrämjande bakterier - se fotsprayen här

Strumpor, sulor eller kanske en doftpåse?

Nu när hygienen är fixad kan du ofta nöja dig med strumpor som är utformade för att inte lukta illa och möjligen en skodeo/sula om du är mycket aktiv i vardagen.

Strumpor:

Det finns 2 sorters strumpor som kan lösa problemet. Alla är så kallade specialstrumpor eftersom en speciell garntyp har använts.

 

Bambustrumpor

Bambustrumpor fungerar naturligt antibaktieriellt och således dödas de bakterier som framkallar den dåliga lukten. Bambu är ett mycket mjukt material med en många bra funktioner.

Det är dock inte alla bambustrumpor som har dessa bra funktioner. Det är viktigt att strumpan är producerad av premiumbambu och inte standardbambu från Kina. Standardbambu håller inte så länge och har endast en mycket svag effekt på lukten. Bambustrumpor föredras ofta av dem som sitter på kontor eller som normalt använder vanliga tunna strumpor.

 

Antisvett-strumpor

Särskilda antisvett-strumpor som är gjorda i klassiska material såsom bomull och ull kan också lösa problemet. Dessa strumpor är sydda på speciella maskiner för att göra luftribbor så strumpan kan torka snabbt. Antisvett-strumpor är också Sanatized-behandlade vilket säkerställer att fotsvamp och illaluktande bakterier inte utvecklas i strumporna. 

Syftet med en antisvett-strumpor är att man fortfarande kan svettas mycket men utan att det börjar lukta eller att strumpan blir extremt blöt. Denna typ av strumpor är ofta lite mer tåliga än bambustrumpor. Därför föredrar många hantverkare och friluftsmänniskor antisvett-strumpor istället för bambustrumpor.

Om detta är första gången du ska motverka den dåliga lukten är det smart att komplettera strumporna med:

1. Fotdeodorant

En fotspray gjord på 100% mineraler som stoppar utvecklingen av fotsvamp och luktfrämjande bakterier

 

2. Luktborttagare

2 små smarta påsar som dödar och förhindrar bakterier från att utvecklas. De är superpraktiska och kan användas både i skor, sportväskan eller kanske i skafferiet. 

Många möjligheter... nu då?

Vi har försökt göra 2 paket som garanterat kan lösa problemet samtidigt som du uppnår en bra rabatt.

 

Paket 1

7 par bambustrumpor från IQ SOX (säkerställer att dina strumpor inte luktar)

1 paket luktborttagare från DO2 (2 påsar som dödar och förhindrar bakterier från att utvecklas)

Normalpris 388 kr - köp nu för bara 349 kr genom att klicka här--> Stoppa lukten 1 

 

Paket 2 (perfekt för hantverkare)

5 par antisvett-strumpor utan resår 

1 paket luktborttagare från DO2 (2 påsar som dödar och förhindrar bakterier från att utvecklas)

Normalpris 388 kr - köp nu för bara 350 kr genom att klicka här--> Stoppa lukten 2

Ytterligare information och tips

Tvätt av strumpor

Kom ihåg att tvätta strumporna enligt tvättråden och tillsätt gärna lite (0,5 dl) ättika i sköljmedelsfacket och undvik användning av vanligt sköljmedel. Användning av ättika har 2 fördelar - den tar bort dålig lukt och avkalkar tvättmaskinen så att den håller längre. Du kan också använda ättika vid vanlig tvätt av kläder istället för sköljmedel.

Val av skor

Undvik plast och syntetiska material i vilka fötterna inte kan andas genom. Har du en arbetsplats där du kan eller kanske måste ha sandaler på dig, så använd detta tips och ta dig den korta tid det tar, att byta strumpor när du kommer till jobbet.

Kom ihåg att våra råd är anpassade för worst case,  det är inte säkert att du behöver följa alla tips helt systematiskt. Experimentera genom att börja göra allt och därefter kan du hoppa över en punkt eller två och ta reda på vad det är behövs för att du inte ska få illaluktande fötter :-) 

 

Behöver du information om ullstrumpor så kan du läsa vår guide här.