Bra råd mot fotsvamp

Hur undviker jag fotsvamp?

Problem med fotsvamp

Om du, som många andra, har problem med fotsvamp, så vet du också att det faktiskt är ett ganska besvärligt problem. Det är även svårt att komma till rätta med när du väl har det. Men det går och här får du några råd om hur du kan bli av med fotsvamp.

Vad är fotsvamp?Gode råd mod fodsvamp

Fotsvamp är en partiell kronisk svampinfektion mellan tårna, på fotsulan eller, i sällsynta fall, på baksidan av foten. Om man lider av fotsvamp har man också en högre risk för att få infektioner i tånaglarna. Om fotsvampen sprider sig till nageln kallas det för nagelsvamp. Orsaken till fotsvamp är trådformade svampar, så kallade Dermatofyter, som "bygger bo" och får näring av huden. Tips mot fotsvamp
Fotsvamp är knappt synlig för ögat i ett tidigt skede. De första tecknen inkluderar ihållande klåda, som ofta uppstår mellan tårna, samt rodnande och grov hud. Om fotsvamp inte behandlas förvärras symtomen. I värsta fall kan det resultera i en streptokockinfektion i den skadade huden. Detta kan bl.a. leda till feber och ska behandlas på sjukhus.

Vilka är symptomen på fotsvamp:

 • Rodnande och grov hud
 • Fjällande hud
 • Blåsor
 • Obehaglig lukt
 • Klåda
 • Inflammation

Hur uppstår fotsvamp?

Infektionen uppstår antingen genom direkt kontakt, från en person till en annan, eller indirekt genom infekterade föremål eller underlag. För att undvika överföring bör t.ex. delade handdukar tvättas i minst 60°C. Fotsvampen kan också bosätta sig på mattor, kakel eller duschgolv för att vänta på sin nästa värd. Svampen älskar en varm och fuktig miljö, t.ex. bastur eller offentliga simbassänger.
Infektionen gynnas också av vissa faktorer. Kraftig svett i stängda skor skapar idealiska förutsättningar för svampen. Skadad hud, som t.ex. är svullen på grund av fukt eller sprucken på grund av torrhet, erbjuder svampen riktigt bra ”inträdesalternativ”. Slutligen kan ett försvagat immunförsvar (t.ex. hos diabetiker) göra det svårt att motverka infektionen.

Rätt behandling av fotsvamp

Behandlingen av fotsvamp beror på svampinfektionens omfattning. I ett tidigt skede är det vanligtvis tillräckligt att behandla "externt". Det vill säga att man kan använda vårdprodukter som snabbt tas upp av huden externt. Det är viktigt att fotkrämen man använder inte lämnar ett obehagligt kladdigt lager på huden, som kan kväva huden ytterligare, och att den är anpassad för vård av torr och infekterad hud. Dessutom ska den ge huden tillräckligt med lipider och fukt för att återställa hudens naturliga skyddsfunktion. En intakt hudbarriär är det bästa skyddet mot nya infektioner. För detta är Allpresan Podoexpert Fotsvamp Repair ett mycket bra alternativ.

Fotsvampen florerar och reproduceras som bäst i fuktiga miljöer. Därför är det också lämpligt att separera tårna. Detta kan du göra genom att använda tåstrumpor.

Tåstrumpor har för många av våra kunder varit lösningen för att bli av med fotsven. De separerar tårna naturligt och optimerar en torr miljö.

Därför är tåstrumpor nödvändigt för att kunna bekämpa fotsvamp.

När du väljer tåstrumpor, se till att välja de som är tillverkade av bambugarn. Bambu torkar nämligen väldigt snabbt jämfört med bomull och ull. Samtidigt verkar garnet naturligt antibakteriellt.

Vem drabbas oftast av fotsvamp?

Män lider mer av fotsvamp än vad kvinnor gör. Känsligheten för en svampinfektion ökar också med åldern. Dessutom är du i riskzonen om du:

 • lider av problem med blodcirkulationen i fötterna
 • lider av mycket fotsvett
 • tar läkemedel som försvagar immunförsvaret
 • har nedsatt immunförsvar till följd av sjukdom
 • har fotproblem som liktorn, plattfot, hålfot etc. 

Sportutövare smittas generellt oftare eftersom de ofta delar dusch och omklädningsrum med andra. Detta ökar risken att komma i kontakt med potentiella smittbärare.

Hur kan jag förhindra fotsvamp?

Om du är mottaglig för fotsvamp kan du överväga följande förebyggande åtgärder:

 • Använd badskor där andra är barfota (dusch, omklädningsrum etc.)
 • Håll fötterna och mellanrummen mellan tårna torra. Användning av tåstrumpor rekommenderas.
 • Mellanrummen mellan tårna kan blåsas torra med en hårfön.
 • Tvätta handdukar i minst 60 grader och byt dem regelbundet.
 • Bär bekväma skor och byt dem varje dag
 • Kontrollera dina fötter ofta, så att du kan reagera i tid.
 • Se till att dina fötter är varma med bra blodcirkulation.

Undvik att smitta dig själv eller andra

Fotsvamp smittar och du kan även lätt smitta dig själv via skorna. Därför är det viktigt att du inte går barfota i dina skor, utan att du använder strumpor som ett mellanliggande lager. Använd badtofflor när du är i en simhall eller liknande.

Intresserad av ett bra erbjudande på tåstrumpor? Klicka då här → Tåstrumpor