Information om bambustrumpor, underkläder i bambu och bambumaterialet.

Bambugarn

På Hälsostrumpor.se har vi många typer av strumpor som är gjorda i bambugarn. Dessutom har vi en kollektion av underkläder i bambu.

Här kommer vi informera dig lite om fördelarna med att använda bambugarn för både strumpor och underkläder.

För det första är bambu ett mycket miljövänligt material. Det finns flera aspekter att kolla på när man definierar hållbarhet. Både odlings-, produktions- och användningsfasen Därför har vi valt att beskriva hållbarhet med hänsyn till bambu (och andra material) på en sida för sig själv. Du kan därför läsa mer om bambugarnets hållbarhet genom att klicka här.

Bambugarn har många bra naturliga egenskaper. Det är nämligen mycket ventilerande och fungerar därför antibakteriellt. Dessutom absorberas och transporteras svett/fukt bort mycket bättre än det gör vid användning av exempelvis bomull. 

Den antibakteriella effekten innebär att varken bambustrumpor eller underkläder i bambu inte luktar illa eller svett efter användning eftersom bakterierna som framkallar den dåliga lukten dödas.

Bambugarn är mycket mjukt, vilket ger en hög komfort, samtidigt som det är 100% naturligt vilket minskar risken för hudirritation.

Våra bambustrumpor har ingen skavande söm vid tårna och sitter inte heller åt på ankeln samt är utan åtstramande resår i skaftet.

Det är en stor skillnad i kvaliteten mellan olika bambustrumpor på marknaden. Det kan vara svårt att genomskåda som konsument eftersom det inte ställs krav på märkning i förhållande till kvalitet.  Bambugarnets kvalitet är avgörande för hur förstärkta de naturliga egenskaperna, nämnda ovan, är. Du kan alltid lita på att våra varianter hos Hälsostrumpor.se är i premiumkvalitet. Kvaliteten kompromissar vi inte på.

Men vad är kvalitetstrumpor? För vissa handlar det bara om att strumporna ska ha lång hållbarhet. För andra handlar det om mjukhet och andra funktioner. 

Hos Hälsostrumpor.se har vi satt upp ett ramverk för hur vi definierar kvalitet:

  • Strumpor/underkläderna ska vara OEKO-TEX-certifierade. 
  • Strumporna/underkläderna ska vara bekväma att ha på sig. Helst ska man inte märka allas att man har plaggen på.
  • Strumporna ska inte sitta åt ankeln.
  • Strumporna ska vara sömlösa vid tårna.
  • Strumporna/underkläderna ska vara antibakteriella, så de inte behöver tvättas varje dag och därmed mer miljövänliga i användningsfasen.
  • Det måste finnas full spårbarhet på leverantör och material.

Observera att den höga kvaliteten faktiskt kan bidra till att kläderna kan bli lite noppriga efter några tvättar. Vissa tillverkare väljer därför att blanda i lite bomull för att förhindra detta. Det gör inte vi, eftersom vi inte vill kompromissa med bambumaterialets svettabsorberande/transporterande och antibakteriella egenskaper. Man kan dock minska nopprigheten genom att tvätta underkläderna med avigsidan utåt eller använda speciellt tvättmedel med biopolishing-enzymer (cellulasenzymer).

Vi vill också uppmärksamma att bambugarnets höga kvalitet inte nödvändigtvis betyder lång hållbarhet. Om lång hållbarhet är det enda du är ute efter är det inte bambustrumpor du ska satsa på.

Vi tar hänsyn till pandorna

Vårt bambumaterial kommer från en typ av bambu som inte är ätbar för pandorna. Pandorna äter endast 25 olika arter av bambu av de nästan 1200 arter som finns. Därför är våra bambustrumpor inte ett hot mot pandorna.

Bambustrumpor/underkläder - certifieringar

Vi producerar själva några varianter av bambustrumpor och underkläder (IQ Sox). Precis som för alla våra produkter i shoppen, är dessa OEKO-TEX-certifierade och därför fria från farliga kemikalier som kan vara skadliga för såväl hud som miljön. Våra bambustrumpor och underkläder produceras i EU och Turkiet och framställs av premiumbambu för optimal mjukhet.

Vi kan, som de enda i Sverige, erbjuda Bambustrumpor som både är CE-märkta och OEKO-TEX 100-märkta. Våra bambustrumpor har därför riktigt många fördelar jämfört med andra bambustrumpor.

Oeko-tex-märkning

OEKO-TEX-märkningen är väldens ledande märkning inom textil som du känner igen genom märkningen ”Trygg textil”. Märket visar att produkten har testats och godkänts enligt kraven som ställs för OEKO-TEX-certifiering. Kraven handlar om innehållet av kemikalier som kan, eller misstänks kunna, skada hälsa och/eller miljö.

CE-märkning

En CE-märkning är en gemensam europeisk dokumentation som visar att produkten lever upp till en rad krav som innefattar säkerhet, hälsa och miljö.

Goda råd till illaluktande fötter och skor

Bambustrumpor är en fantastisk produkt om dina fötter har en tendens till att lukta på grund av en hög produktion av svett. Vi har samlat en rad bra råd till att få bukt med illaluktande fötter och skor. Klicka här för att läsa mer.

 

Bambu i shoppen

Se alla våra varianter av bambustrumpor här.

Se alla våra varianter av underkläder i bambu här.